Eizio
Image default
Health

Witte vlekken op de huid, oorzaken en behandelmethoden

Een huidaandoening die voor veel vrouwen problemen vormt is het ontstaan van witte vlekken op de huid. Misschien heb je er zelf ook wel last van. De oorzaak van deze vlekjes op de huid is echter bij veel mensen nog onbekend. Tevens zijn er een aantal behandelmethoden om van deze vlekken af te komen. 

In dit artikel zullen we zowel de oorzaken van witte vlekken behandelen, als een aantal behandelmethoden besrpeken.

Hoe ontstaan witte vlekken op de huid?

Ten eerste is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten witte vlekken die kunnen ontstaan op de huid. Er kan sprake zijn van een genetische huidaandoening, maar tevens kunnen witte vlekken ontstaan door een tijdelijke allergie.

Hypopigmentatie

Een veelvoorkomende vorm van witte vlekken is het ontstaan van witte vlekken als gevolg van een schimmelinfectie. Deze vlekken ontstaan vrij plots en zijn niet het hele leven aanwezig geweest. In de medische wereld worden deze vlekken aangeduid als hypopigmentatie.

Tevens kunnen deze vlekken het gevolg zijn van een eczeemaandoening.

Ziektes

Naast hypopigmentatie ontstaan de meeste soorten witte vlekken door auto imuunziekten. Deze vlekken zijn veelal al gedurende een lange periode zichtbaar op het lichaam. Hierbij moet men denken aan de reeds bekende Halo moedervlek.

Halo Naveus

Een Halo moedervlek wordt in de medische wereld Halo Naevus genoemd. Wat er bij deze huidaandoening gebeurt is dat het pigment rondom een normale donkere moedervlek steeds meer verdwijnt. Hierdoor ontstaat het aangezicht van een verlichte moedervlek.

Het is belangrijk om te weten dat halo nevi (meerdere verlichte moedervlekken) gedurende een leven kunnen veranderen en een transformatie doorgaan. De normale donkere moedervlek in het midden zal steeds minder goed zichtbaar worden waardoor de witte vlek op de huid groter zal worden. 

Tevens is het ook mogelijk dat na verloop van tijd de donkere moedervlek juist weer beter zichtbaar zal worden. Hierdoor kan de witte vlek op natuurlijke wijze verdwijnen.

Hoe zijn witte vlekken te behandelen?

Het is belangrijk om te weten dat witte vlekken in de meeste gevallen niet veel kwaad kunnen en met name om cosmetische redenen worden behandeld.

Allereerst is het altijd belangrijk om door een arts te laten vaststellen wat de oorzaak is van de specifieke witte vlek. Zo kan een witte vlek die het gevolg is van eczeem eenvoudiger behandeld worden dan een vlek die genetisch van aard is.

Wanneer de aard van de vlek is bepaald kan verder gekeken worden wat de beste behandelwijze is.

In de meeste gevallen zal de behandeling plaatsvinden door middel van zalfjes of crème. Hierdoor zullen de vlekjes na verloop van tijd minder goed zichtbaar worden en in enkele gevallen zelf geheel kunnen verwijderen.

Het is echter niet mogelijk om alle soorten witte vlekken eenvoudig te verwijderen. Wanneer dit het geval is en de vlekken voor u toch storen kan bijvoorbeel met make up worden gezorgd dat de vlekken minder zichtbaar worden voor het blote oog.

Een laatste punt om altijd goed in gedachten te houden wanneer u last heeft van witte vlekken is om te beseffen dat de huid door het missen van pigment hier vele malen vatbaarder is voor verbranding door UV straling. Bescherm deze huid dus altijd extra goed met een zonnebrandcrème met een hoge factor.

 

Related Posts

Gezonde binnenlucht, ook in de winter

Aantrekkingskracht hangt af van deze factoren

Wanneer een mantelzorgwoning kopen?