Eizio
Image default
Health

Werkstress is de beroepsziekte nummer één in Nederland

Jazeker werkstress is de ziekte die met ruim 14 procent resulteert in burn-out verschijnselen bij werknemers. Zelfs 5 procent komt langdurig thuis te zitten en niet meer direct aan het werk. Wanneer je een burn-out krijgt dan heb je gemiddeld een jaar nodig om hier van te genezen en de verzuimkosten zijn volgens de Arboned op ruim 1.8 miljard euro begroot. Maar wat is een burn-out nu precies en hoe herken je dit. Wat kun je als werkgever doen om een burn-out bij personeel te voorkomen. Het blijkt dat in veel gevallen juist de signalen van een burn-out vroegtijdig serieus moeten worden genomen en het is juist belangrijk om als werkgever hierop voorbereid te zijn.

Het tijdig signaleren

Vaak is een burn-out bij een medewerker al voorafgegaan van signalen die eerder zijn afgegeven. Vooral stress bij het werken en of onevenredig veel druk tijdens het werken kunnen bij structurele vormen een zware belasting worden voor werknemers. Maar ook het werk zelf is erg belangrijk. Uitdagingen behouden in het werk en dingen doen die werkelijk als leuk worden ervaren zal minder snel resulteren in stress en of een burn-out maar zelfs resulteren in betere resultaten. Als werkgever is het dus enorm belangrijk om hier binnen het HRM beleid rekening mee te houden en of tijdig maatregelen te nemen.

En wat kun je er zelf aan doen?

Het is belangrijk om zelf als medewerker te zorgen dat er naast het werk voldoende ontspanning aanwezig is om de gedachten compleet bij het werk weg te halen. Iets doen wat ontspant is hierbij belangrijk of het nu gaat om een wandeling van een haf uurtje met de hond, een boek lezen, sporten, familiebezoek of met vrienden afspreken als het maar ontspant. Maar vooral niet met het werk bezig zijn is hierbij belangrijk. Vaak is slapeloosheid of continue opvliegerigheid de eerste signalen van stress en in een later stadium een burn-out.

https://www.tailorit.nl/trainingen/persoonlijke-vaardigheden/stressmanagement/