Eizio
Image default
Health

Rustiger je werkdag doorkomen? Lees dan deze tips!

Het iets wat bijna iedereen doordeweeks doet, werken. Dat kan soms veel stress opleveren, het is al goed om je dag rustig te beginnen zodat de rest van de dag ook beter verloopt. Hierbij een paar tips.

Tip 1- Hoe wil je je vandaag voelen?

Nog voordat je opstaat is het goed om er al over na te denken hoe je je vandaag wil voelen. Dat kan productief zijn, heel rustig of bijvoorbeeld creatief en gericht op het afronden van een project. Dit zal voorkomen dat je op de automatische piloot uit je bed stapt en je humeur bepaald wordt door de bezigheden/omstandigheden  van de dag. Hierdoor zullen de dingen die je doet sneller leiden tot een gewenst resultaat.

Tip 2 – Start bewust de dag

Probeer de dag bewust te starten. Als je op werk komt niet gelijk je email openen en alles doorlezen of kijken wat er nog op je to-do list staat. Ga bijvoorbeeld eerst eens rustig zitten, focus je even op je ademhaling, pak iets te drinken en kies dan bewust uit wat je daarna als eerste bezigheid gaat doen. Vraag jezelf: Wat is er nu echt belangrijk?

Tip 3 – Geen mail

Om de werkdag rustiger door te komen is het belangrijk dat je een goede structuur hebt. Plan dus het kijken van je email in en ga niet de hele dag door steeds maar checken of je nieuwe email hebt, dit leidt erg veel af. Als je email echt veel nodig is dan geldt dit natuurlijk niet. Het bekijken van je email op vaste tijdstippen om bijvoorbeeld 10:00 uur en dan weer ergens begin de middag en net voordat je naar huis gaat zijn goede momenten om dit te doen. Zo kan je beter de focus leggen op andere dingen.

Tip 4 – Kleine rustmomenten pakken

Gedurende de dag kan je allerlei kleine rustmomenten inbouwen. Je hoeft er allemaal maar even bewust van te zijn dat je even kan genieten van de rust, als je bijvoorbeeld wacht tot je bak koffie er is, als je even op de printer wacht of andere kleine dingen. Schenk aandacht aan bepaalde dingen zoals thee drinken, het eten van je lunch of doe een rondje koffie voor je collega’s.

Tip 5 – Niet alles tegelijk

Het voelt misschien alsof multitasken productief is, maar dat is eigenlijk niet altijd waar. Het maakt je ook sneller onrustig omdat je moeilijker de focus kan leggen op een bepaald project.

Tip 6 – Mindful gaan luisteren

Vaak als je een gesprek hebt dan luisteren mensen maar half, misschien doe je dat zelf ook als je bijvoorbeeld op je telefoon zit. Probeer eens met veel aandacht te luisteren naar mensen. Merk je het verschil al?

Tip 7 – Reminders instellen

Het is niet moeilijk om mindfulness te doen, alleen jezelf eraan herinneren is soms wel wat lastig. Pak bijvoorbeeld een post it and plak deze op je computer. Of stel een reminder in op je telefoon om te helpen herinneren.

Tip 8 – Hulp

Niet alle problemen of stress die je hebt is zelf op te lossen, als je ergens mee zit is er altijd wel iemand waarmee je kan praten. Vrienden, familie of je kan professionele zoeken als je voelt dat het iets is om moeilijk te vertellen tegen vrienden of zij er misschien geen goed advies voor hebben. Problemen zijn ervoor om opgelost worden, wees ook niet bang om op iemand af te stappen voor hulp, hoe langer je ermee rondloopt hoe lastiger het zal worden om weer terug te komen in een positieve vibe.

Bron: Online psycholoog InSight4U

Related Posts

Autoaccessoires

FIFA 21: Franck Ribery’s New Flashback SBC

Tv kijken op de camping