Eizio
Image default
Health

Hypersensitief…wat is het?

Iemand die hypersensitief is komt op de meeste mensen vaak over als een verlegen persoon. Ook zijn mensen die hyspersensitief zijn vaak erg harde werkers, ze zijn altijd opzoek naar uitdaging en zijn altijd heel precies. Andere belangrijke kenmerken van een hypersensitief persoon zijn overgevoelig voor dingen als pijn, licht en geluid, temperatuur, het sneller opmerken van onderliggende emoties en lichaamstaal. Tevens raken mensen die hypersensitief zijn vaak snel overrompeld door emoties, dit geldt ook bij dingen als muziek, kunst en films.

Hypsersensitiviteit wordt afgekort met de letters HSP, dit staat voor ‘’Highly Sensitive Person’’. Het is geen ziekte of stoornis, het is een eigenschap. Je kunt het namelijk ook niet worden, het is namelijk aangeboren. De eigenschap die HSP met zich meebrengt zijn hoofdzakelijk overgevoeligheid voor prikkels.
Als je deze eigenschap hebt dan kan dit heel lastig zijn, echter, velen maken er vaak een veel groter probleem van dan dat dit daadwerkelijk is. Hypersensitiviteit hoeft niet lastig te zijn, sterker nog, je kunt dit zelfs als extra kracht van jezelf gebruiken, de truc is dat je alleen moet weten hoe je hier goed mee om moet gaan. Dat is voor iedereen anders. Ieder individu is immers verschillend, je kunt een aantal diverse methodes uitproberen en zo kom je vaak tot een versie van een methode die voor jou als persoon werkt.
Er zijn verschillende manieren om je te laten testen, je vind op het internet bijvoorbeeld al genoeg tests waar je vaak al heel erg ver mee komt, maar deze zeggen ook niet alles. Als je echt denkt dat je hypersensitief bent is het nooit onverstandig om hulp te zoeken. Zeker wanneer je niet weet wat er aan de hand is en je niet weet hoe je het beste met jezelf om kunt gaan. Als je er niet in slaagt om hypersensitiviteit te beheersen dan kan dit leiden tot akelige klachten zowel op fysiek als mentaal niveau. Hypersensitiviteit is geen stoornis, maar als je hier niet mee om kunt gaan dit daar wel toe leiden. Velen kunnen heel goed zelf een eigen manier vinden om hier mee te dealen, maar als je dit lastig vind is het voor je eigen bestwil toch beter om iemand te vragen je te helpen.

Related Posts

Vermoeide uitstraling? Dit is verleden tijd met een bovenooglidcorrectie

Wanneer een mantelzorgwoning kopen?

Autoaccessoires