Gezonde binnenlucht, ook in de winter

In de winter moet de verwarming weer op en dat zorgt ervoor dat de lucht in de kamer of op kantoor erg droog wordt. Dat kan lijden tot verkoudheden en andere winterkwaaltjes. Een oplossing daarvoor is een luchtbevochtiger kopen die de vochtigheidsgraad van de lucht in de ruimte op peil houdt.

En zijn drie soorten luchtbevochtiger: ultrasone luchtbevochtigers, stoombevochtigers en koudwaterverdampers. Ieder type heeft een andere werking en dus ook andere voor- en nadelen. Om een luchtbevochtiger te kiezen kan je deze even doornemen en zien welke het meest gunstig is voor jou. 

Een ultrasone luchtbevochter gebruikt ultrasone trillingen om het water te vernevelen, de mist wordt de lucht ingeblazen door een ventilator. Voordelen zijn dat je zelf de vochtigheidsgraag kan instellen, het apparaat weinig geluid maakt en weinig stroom verbruikt. Het heeft ook geen onderdelen die om de zoveel tijd vervangen moeten worden. Een nadeel is dat het apparaat enkel bedoeld is voor kleine ruimtes. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan er ook nevelaanslag ontstaan op meubels.

Een stoombevochtiger kookt het water tot stoom, zo komt er waterdamp in de lucht. Voordelen van dit systeem is dat het ook weinig geluid maakt en geen onderdelen heeft die vervanging nodig hebben. Bovendien kan er geen nevelaanslag ontstaan op meubels. Nadelen zijn dan weer dat het wel wat stroom verbruikt en dat de warme stoom die eruit komt geen goede combinatie is met kinderen en huisdieren in huis.

Een koudwaterverdamper heeft een ventilator die lucht langs een bevochtigingsfilter zuigt. De temperatuur van de kamer zorgt ervoor dat het water op een natuurlijke manier verdampt. Voordelen zijn dat het apparaat prima is voor zowel grote als kleine ruimtes, er geen nevelaanslag kan onstaan en het weinig stroom verbruikt. Ook kan de vochtigheidsgraad nooit te hoog worden. Nadelen zijn dat er dus geen controle is over de vochtigheidsgraad, de ventilator in het apparaat wat geluid maakt en de filter geregeld vervangen moet worden.

https://shopvoorgezondheid.nl