Eizio
Image default
Health

Clientenraden in de zorg

Iedere zorginstelling in Nederland zal volgens de WMCZ wet een eigen cliëntenraad moeten hebben. Deze cliëntenraad heeft een adviesrecht op het gebied van de kwaliteit en verbeteringen van de zorg binnen de instelling zelf. Om de kwaliteit van de instelling te kunnen beoordelen is het voor de cliëntenraad dus belangrijk om het contact met de cliënten optimaal in te richten. De meningen van deze cliënten met eventuele aanbevelingen zullen goed geborgen moeten worden om uiteindelijk als advies voor eventuele verbeteringen van de zorg aan het management voorgedragen te worden. De cliëntenraad en zijn achterban kunnen op deze manier een belangrijke bijdrage leveren om de kwaliteit van de zorg in zijn geheel te verbeteren.

Netwerk cliëntenraden in de Zorg

Omdat iedere cliëntenraad in de zorg een diversiteit aan deskundigheden zal moeten kunnen ondersteunen zijn er enkele organisaties, als het NCZ, die hierin faciliteren. Zo kunnen leden van een landelijke cliëntenraad bij het NCZ verschillende ondersteunende diensten vinden zoals:

  • Actueel nieuws over de zorg;
  • Kennisdeling door toetsen, discussie, vragen en kennisdeling;
  • Symposia en bijeenkomsten over actuele onderwerpen binnen het netwerk;
  • Workshops, cursussen en leergangen waar kennis voor het functioneren van de cliëntenraad kan worden verbeterd;
  • Advies en ondersteuning bij vragen, veranderingen of geschillen binnen de organisatie.

Waarom een lidmaatschap

Omdat een kennis en leernetwerk als het NCZ uiteindelijk ook daadwerkelijk de cliëntenraden richting overheid, zorgverzekeraars en inspectie kan vertegenwoordigen in Nederland zijn leden noodzakelijk. Hoe groter dit netwerk is hoe krachtiger de cliëntenraden ook worden. Medenzeggenschap voor cliënten in de zorg is mede afhankelijk van de kwaliteiten van het kennis en leernetwerk zelf. Het NCZ is sterk vertegenwoordigd door o.a. aangesloten cliëntenraden van ziekenhuizen, klinieken, verpleeg en verzorghuizen, thuiszorg, revalidatiecentra en huisartsenpraktijken. Afhankelijk van de bijdrage zijn er drie verschillende lidmaatschapspakketten waaruit gekozen kan word

Related Posts

Een niet zo nieuwe innovatie

Divers en uniek aanbod Broste servies

De Nederlandse Provider biedt zakelijke telefonie voor elk bedrijf aan!