Professioneel drone vliegen

Wanneer er voor zakelijke doeleinden wordt gevlogen met een drone, bijvoorbeeld een DJI drone kopen of een yuneec drone kopen, is het van belang dat hier een speciaal certificaat in handen is van de vlieger. Het is daarom ook strikt verboden wanneer een drone vlieger niet in het bezit is van een certificaat om ingehuurd te worden voor zakelijke- en commerciële doeleinden. Denk hierbij aan het in opdracht fotograferen van een gebouw of evenement, of het maken van een video voor de promotie van een bepaald product of dienst. Maar ook het vermelden van een link naar uw website bij een luchtvideo kan al gezien worden als commercieel gebruik. Hou er daarom ook rekening mee als amateur vlieger dat wanneer je toch voor commerciële doeleinden vliegt, en er schade ontstaat je niet verzekerd bent.

Wanneer je toch voor zakelijke- en commerciële doeleinden wilt gaan vliegen is het verstandig om een RPA-L vliegbrevet te gaan halen, binnen de zogenaamde minidrone-regeling te gaan opereren ROC-light, of een volledige bedrijfsontheffing (ROC) aan te vragen. Let er wel op, een vliegbrevet kan oplopen tot aan de tienduizend euro en hoger.

Wanneer je voor recreatief gebruik wil gaan vliegen met een drone is het goed om te weten dat hier een aantal regels aan verbonden zijn. Zoals genoemd is het niet toegestaan om te vliegen voor commerciële doeleinden wanneer je niet in het bezit bent van een bepaald certificaat of vliegbrevet. Dit betekend gelukkig niet dat je zonder niet mag vliegen met een drone. Voor recreatief gebruik geld de regel dat je niet hoger dan 120 meter boven de grond of zee mag vliegen, je op sommige plekken in het luchtruim niet mag vliegen, dat er niet gevlogen of niet te dicht bij gebouwen of evenementen mag vliegen, vermijd mensen en dieren, vlieg niet boven steden, dorpen, spoorlijnen, wegen en havens en een van de belangrijkste regels houd de drone in het zicht, en ga dus niet in het donker vliegen.

http://dronekopen.nl/