Op weg naar gezonder roken met sigaren in de humidor

De weg naar gezonder roken met sigaren in de humidor

Een humidor geraakt niet zomaar gevuld met sigaren. Welke weg legt de sigaar af welke ik koop in mijn favoriete sigarenwinkel? Voordat de sigaren in uw humidor komen leggen ze een grote wereldreis af. Daarom bespreken we in dit artikel de weg van veld tot aan de humidor. Wij zijn voorstander van het gezonder roken: het nieuwe roken.

De groei

De velden worden van maart tot juni klaargemaakt voor het verbouwen van de tabak voor de sigaren. De plantage wordt vrijgemaakt van stenen, de grond wordt omgeploegd en bemest. Ondertussen zijn de tabakszaden op zaadbedden geplant. Deze zaadbedden zijn beschermd tegen de zon en de kleine plantjes worden goed verzorgd, zodat ze sterk genoeg zijn om in het veld uitgezet te worden. Vanaf eind april tot half augustus, vaak is dit het regenseizoen, worden de zaailingen in het veld uitgezet. De boeren spreiden dit uit over een langere periode, omdat nooit alle tabak tegelijk geoogst kan worden. Er zijn namelijk niet genoeg schuren om de tabak te drogen. Verder zorgt het natuurlijk voor een risicospreiding wat het weer betreft.

De droogschuur

Van juni tot eind november worden de tabaksplanten geoogst en gedroogd bij de boer. In Mata Fina wordt de hele plant geoogst. De bladeren zitten dan nog vast aan de steel. De hele plant wordt voor een periode van ongeveer 30 dagen te drogen gehangen op de verande van de boer. De Braziliaanse tabak heet daarom ‘Dark Air Cured’. Ze droogt door de luchtstroom op de veranda. Dit droogproces geeft een bijzondere interactie met de drogende blaadjes en de grote steel van de plant. Gedurende dit unieke doorproces ordt er al een mooie bruine kleur ontwikkeld. Zodra de bladeren helemaal van groen naar bruin zijn verkleurd, is de tabak vodoende gedroogd.

De opkoop

Na het drogen van de tabak wordt deze in een boerenbaal verpakt en aangeboden aan de exporteur. De opkoop van boerenbalen door exporteurs speelt van oktober tot eind februari. Idealiter verkoopt de boer zijn tabak aan de exporteur die hem heeft voorgefinancierd door de boer te voorzien van goede zaden, mest en pesticiden. Hier blijft echter ook het eeuwige gevecht dat boeren hun tabak ook wel verkopen aan andere exporteurs die meer willen betalen maar niet geïnvesteerd hebben in de zaden en andere benodigdheden.

Fermentatie

Na de opkoop volgt van oktober tot eind juni of juli het belangrijke fermentatieproces. Er worden grote stapels gebouwd van de te fermenteren tabak. De stapels hebben een afmeting van 3 tot 5 meter en wegen 12 tot 18 ton. Door het vocht en de druk ontstaat er een gecontroleerde broei. Binnen in de stapel loopt de temperatuur op. Het verloop van de temperatuur wordt telkens gemeten door een thermometer die in de stapel zit.

Als de temperatuur 55 graden wordt, breekt men de stapel af om hem vervolgens weer op te bouwen. De binnenste bladeren liggen nu aan de buitenkant en de buitenste bladeren aan de binnenkant en krijgen zo de kans om te fermenteren. Het hele proces neemt ongeveer 8 maanden in beslag; Als de fermentatie goed wordt begeleid, kan de tabak zich optimaal ontwikkelen door de juiste temperatuur, vochtigheid en interactie met de enzymen. Uiteindelijk levert het fermentatieproces een mooie diepbruine tabak op met een lichtzoete toets. In het aroma vindt men tonen van chocolade, vers brood of rijpe appels. Goed Braziliaans binnengoed kan een sigaar karakter en pittigheid geven.

Het verpakken van de tabak en de inkoop van fabrikanten voor het maken van sigaren voor in de humidor

In het voorjaar geeft de fabrikant bij de verschillende boeren aan dat ze tabak willen kopen. In de herfst of in het vroege voorjaar komen de inkopers bij de boeren langs voor het inkopen van de juiste tabakken. De kwaliteit en de hoeveelheden worden dan meer in detail besproken. Eens in de 2 tot 3 jaar worden de plantages deftig bezocht om de kwaliteit van de oogst te beoordelen. Dit bezoek is vaak in april of mei wanneer het fermentatieproces van de tabak bijna ten eide is.

Tijdens de bezoekken wordt er vaak ter plekke een keus gemaakt welke tabak het meest interessant is voor de inkoper en het merk. Soms worden ook monster vestuurd naar de inkopers op de fabriek zelf. Wist u dat FL1 of FL2 tabak staat voor een partij tabak welke volledig ontdaan is van alle onrijpe, slecht gefermenteerde of slecht ontwikkelde bladeren? Deze belangrijke selectie vindt plaats aan de picking belt. Meerdere dames sorteren aan de lopende band de slechte tabakken uit. De tabak die overblijft is een schone, egale partij tabak die constant van smaak is. De tabaksmonsters volgnd dan meestal rond juni. Het rookpaneel beoordeelt de tabak, een eventuele onderhandeling over de prijs en een mogelijke koop volgt. Hoe de tabak wordt verstuurd ligt aan de investering die de koper hierin wilt doen. Een goede producten investeerd op alle vlakken, een goede prijs houdt natuurlijk ook de tabaks- en rookcultuur in stand. In december worden de tabakken verstuurd naar de fabrikanten van de sigaren in onze humidor.

Van rollen naar de humidor van de sigarenwinkel

Zodra de tabaksbalen aankomen bij de fabrikanten worden deze onder de juiste luchtvochtigheid opgeslagen in speciale magazijns. Hier krijgen de balen een label en worden in het systeem geplaatst. De meesterblender zal alle balen keuren om te zien welke balen gebruikt kunnen worden voor bepaalde merken en type sigaren. Natuurlijk gebeurd het rollen in onze dromen op de dijen van knappe, jonge Dominicaanse of Cubaanse vrouwen. In de werkelijkheid gebeurd dit door zowel mannen als vrouwen in grote ruimtes. Ondertussen speelt vrolijke muziek, of is er zelfs sprake van dat een krant of boek wordt voorgelezen aan de sigarenrollers. De sigaren worden manueel of met een machine getest op de rookbaarheid ofwel trek van de sigaar. Zodra deze gerold zijn in vochtige toestand worden deze opgeslagen in de schatkamer. De sigaren moeten rusten voordat ze verzonden worden.

Exporteren naar de humidors over de gehele wereld.

Voordat de sigaren in onze humidors terechtkomen worden deze naar grote hallen geexporteerd als Tabaknatie. Hier komen de containers aan welke voorzien zijn van de juiste luchtvochtigheid. Voordat ze bij de distribiteurs terecht komen zijn de tabakken ingevroren geweest om eventuele bacteriën en tabakskevers of eitjes te doden.